Radniční sklípek Liberec

ASPARAGUS CHMELUS SVIJANUS !

Pivovar Svijany se před několika lety pustil do obnovy původních chmelových odrůd, které jsou dnes vytlačeny přešlechtěnými meristémy, a letos poprvé bude možné ochutnat také chmelový chřest ze zdejší produkce.

Chmel známe jako až deset metrů vysokou rostlinu, jejíž šišky jsou nepostradatelnou surovinou pro výrobu piva. Delikatesou jsou však také drobné výhonky této rostliny, které se již po staletí připravují jako zelenina. Vzhledem, způsobem sklizně i svou speciální chutí, pro mnohé překvapivou, připomínají oblíbený chřest. Tato gurmánská lahůdka se sklízí brzy zjara, ještě než oddenky prorazí zem.

Právě v těchto dnech finišuje v Polepských blatech sklizeň chmelového chřestu. „Chmelové výhonky raší pod zemí v chomáčích bílých, bujně rostoucích trsů. A ty právě teď obrůstají sazenice. Jsou připraveny ke sklizni jen v tom případě, že ještě neprorazily zeminu. Poznají se podle vytlačeného kopečku hlíny okolo sazenic. Chmelový chřest se proto může sklízet jen jednou ročně v období třech týdnů – od půlky března do začátku dubna,“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany a jeho slova doplňuje Jiří Springl z chmelařství Chmel Polepská blata: „Chmelový chřest se sklízí ručně. S velkou opatrností se oddenky vydloubávají ze země a uštípávají od sazenic. Pak se očistí od zeminy a rozdělí se na jednotlivé kusy. Zelenina je tak čerstvá a díky ruční sklizni vysoce kvalitní.“

[ zpět na přehled ]15.04.2015 16:17, Radniční sklípek